İlimizde uzun yıllardır sporla ilgilenen Sabri Damar, son olarak Wing Tai isimli mücadele sporunun federasyonunu kurarak Başkan oldu. Wing Tai’nin diğer spor branşlarından farklı olarak yurt dışında bulunan federasyonların temsilciliğini almak yerine ülkemizden yurt dışına temsilcilik verilen bir federasyon olduğunun altını çizen Sabri Damar, Wing Tai ve federasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.
“2019 AĞUSTOS’UNDA KURULUŞUMUZ GERÇEKLEŞTİ”
Yaklaşık 45 yıllık spor hayatında daha çok antrenör kesimini ikame etmeyi, ulusal ve uluslararası alanda faaliyet yapmayı düşündüğünü belirten Win Tai Federasyonu Başkanı Sabri Damar, “Bu düşüncemi 2019 yılında wing tai federasyonunu kurarak gerçekleştirmiş oldum. Wing Tai daha çok Çin kökenli bir sporu çağrıştırıyor, ama Almanya’da bir akademide yapılan wing tai diye bir branş var. Oradan yola çıktık. İçişleri Bakanlığı Dernekler Masasından Türkiye’de böyle bir oluşumun olmadığını öğrendik. Daha sonra kuruluş aşamamızı başlattık. 2019 Ağustos’unda kuruluşumuz gerçekleşti. Toplam 5 dernekle federasyonumuzu kurduk, şu an dernek sayımız da artmaktadır” dedi.
“TÜRKİYE’YE MAL OLMUŞ BİR SPOR BRANŞI”
Wing tainin kanatların savaşı, kanatların dövüşü anlamlarına geldiğini belirten Federasyon Başkanı Sabri Damar, “Fazla savaş sanatıyla eşlendirilecek cümle değil, ama anlam itibariyle biz bunu kanatların savaşı olarak nitelendirdik. Yani Tayland ve Japon mücadele sporlarını harmanlayarak bir yeni ekol geliştirdik. Biliyorsunuz zaten çok eski tarihlere dayanan spor branşları var dünyada. Ama biz başka bir ülkenin branşını Türkiye’de resmileştirmenin dışında ya da temsilcilik almanın dışında milli bir branş kuralım istedik. Şu an kurullarımızı oluşturduk, kurullarımızın görevleri açıklandı. Bunlar resmi sitemize konuldu. Dolayısıyla Wing Tai branşı Türkiye’ye mal olmuş bir spor branşı oldu. Yani mevcut bulunan mücadele sporlarının arasına wing tai branşı da girmeye başladı” diye konuştu.
“BRANŞIMIZI YURT DIŞINA PAZARLIYORUZ”
Pandemi başlamadan önce İstanbul’da iyi bir katılımla hakem semineri yaptıklarını söyleyen Sabri Damar, “Covid-19 salgınında vakaların artması ile birlikte sosyal etkinliklerin yasaklandı. Ancak biz bu dönemde de alt yapımızı güçlendirdik. Sosyal medya aracılığıyla ve kendi çalışmalarımız ile yurt dışında bazı federasyonlara, kuruluşlara Wing Tai’yi çevrimiçi olarak tanıttık. 30 civarı ülkede temsilcimiz var. Türkiye olarak kendi branşımızı yurt dışına pazarlıyoruz. Türkiye’de kurulmuş federasyonların çoğu yurt dışından temsilcilik alıyor, ama biz tam tersine yurt dışına temsilcilik veriyoruz. Çünkü bu Türkiye’de kurulmuş bir federasyon ve ekolü kabul edilmiş onaylanmış bir spor branşı. Bundan ayrıca onur ve gurur duyuyoruz. Salgın döneminde müzikli form olarak müzik eşliğinde yapılan gölge boksu adını koyduğumuz bir müsabaka şekli gerçekleştirdik. Normalleşme ile birlikte Eylül adında iller arası, sonra Türkiye Şampiyonası ve ilk olarak Kıbrıs’ta yapılacak 2’li turnuva ve seriler ile hakem ve antrenör kurslarımız olacak. Dolayısıyla artık talep eden ülkelerimize gidip hem wing tai branşını tanıtacağız hem de ulusal ve uluslararası müsabakalar düzenleyerek çalışmalarımıza hız vereceğiz. Türkiye’de de hakem ve antrenör olarak örgütlenme çalışmalarımız sürüyor. Kurullarımız bunlarla alakalı çalışmalarını sürdürüyor. Lisanslı sporcu sayımızı artırıyoruz. İllerimizde wing tai antrenmanları başlıyor” ifadelerini kullandı.
“YENİ BİR NEFES, YENİ BİR CAN”
Her branşın çok kolay ayak uydurabileceği uyum sağlayabileceği bir sistem kurduklarını aktaran Damar ayrıca şunları anlattı: “Ringte ve tatamide yapılabilecek bir müsabaka şekli. Yani yeni bir nefes, yeni bir can. Milli ve yerli bir ekol olarak piyasaya çıktık. Tabi diğer federasyonlar arasına girmemiz için çok ciddi çalışmamız ve proje üretmemiz gerekiyor. Şu an için federasyonumuzun herhangi bir gelir kaynağı yok, bir iki yıla kadar da böyle bir kaynak beklemiyoruz. Federasyonumuz kendi imkanlarıyla müsabakaları düzenleyecek.”
“WİNG TAİ MÜZİKLİ FORMA ÇOK RAĞBET VAR”
Wing tai müzikli form hakkında bilgiler veren Damar, “Wing tai müzikli form, temel tekniklerin kullanıldığı sporcunun kendi seçtiği müzikle yapılan bir dakikalık bir wing tai gösterisi. Bunda sporcu silahlı aletler hariç sadece kendi bedenini kullanarak temel tekniklerini kullanarak hakeme, jüriye kendini beğendirmeye çalışıyor. Buna göre de ortalama puan alıyor. Normal müsabaka gibi ama sadece gösteri olarak yapıyor. Buna çok rağbet var. Bunun ikincisi ve üçüncüsü de yapılacak. Daha sonra wing tai kataları olacak yani üçüncü yarışma şekli de meydana gelecek. Bununla alakalı çalışma yapılıyor. Yani federasyonumuzun yarışma branşları üç tane olacak. İsteyen sporcu bu üçünde de yarışabilecek. Dolayısıyla alternatif çoğalacak” dedi.
“DAİMA YENİLİKÇİ ATILIMCI BİR ZİHNİYETLE ÇALIŞACAĞIZ”
Damar son olarak ise, “Madalyalarımızı çok özel tuttuk, çok kaliteli malzemelerle yaptırıyoruz. Bundan ödün vermeyeceğiz. Dolayısıyla katılan illerimize plaket, katılan sporcularımıza madalya ve katılım sertifikası; bunun dışında Türkiye Şampiyonası itibariyle sıkletinde birinci olan sporcularımıza nakdi ödüller vereceğiz. Yani madalya kürsüsünden inmeden madalyası ve katılım belgesiyle beraber takdim edilecektir. Muhakkak diğer federasyonlardan, kuruluşlardan bir adım öne daha gitmeye çalışırken bu tür şeylere önem vereceğiz. Rutin bir federasyon olmaktan çok gerek sporcularımız gerekse federasyon organlarımızla yapacağımız sosyal etkinlikler ile federasyonumuzu ileriye taşıyacağız. Wing Tai Federasyonu olarak daima yenilikçi atılımcı bir zihniyetle çalışacağız. Farklılık yaratmak için gerek yurt içinde gerekse yurt dışında bağlantılarımız hazır, planlarımız hazır” ifadelerine yer verdi.
WİNT TAİ FEDERASYONU FACEBOOK TWİTTER INSTAGRAM
Telefon: 0530 137 8774
Discussion about this post